Bröllopsguide

Grattis till ert kommande bröllop!

Denna bröllopsguide är till er som har bokat mig som er bröllopsfotograf, jag vill gärna dela några användbara tips till er.

Jag är snart uppe i 100 fotograferade bröllop, kanske når jag tresiffrigt 2024? Jag har varit på många bröllop, inget bröllop är det andra likt men de har alla dagens moment gemensamt. Det kan vara mycket att tänka på till och under bröllopsdagen, jag vill gärna dela med mig utav några tips under bröllopsdagen som kan vara bra att tänka på för att få de där extra fina bilderna och en välplanerad dag.

Förberedelsen

 • Plocka bort skräp och annat som kan störa i bilderna. Tex kartonger, påsar, väskor och lunchrester.

 • Välj gärna ett rum med stora fönster. Ljuset påverkar mycket hur bilderna blir och naturligt ljus är det bästa.

 • När ni blir fixade, ha gärna ljusa kläder på er då det blir renare & vackrare bilder. När brudtärnorna hjälper till med klänningen är det fint om de är ombytta för dagen. Jag måste också slå ett slag för matchande morgonrockar/kimono till brud och brudtärnor!

 • Ha gärna riktiga glas och en flaska bubbel (alkohol eller alkoholfritt) på rummet för skål och mingel med brudföljet. Varför inte poppa flaskan i sängen med brudtärnorna klädda i varsin kimono efter smink och hår är klart?

 • Ha gärna accessoarer som vigselringar, blommor och smycken i rummet men också gärna save the date-och inbjudningskort. Lägg gärna fram det för detaljbilder. Något som jag tycker är fint är också om det finns möjlighet till enstaka styckblommor och/eller blad för fina flatlay*.

 • Ett plus är om brudgummen finns i närheten som tex på samma hotell i angränsande rum så jag får med alla moment i förberedelsen även hos brudgummen utan att behöva förflytta mig längre sträcka, där spar vi tid.

 • När jag anländer till brudgummen så önskar jag att byxor och skjorta är påtagna. Slips/flyga, kavaj, skor och eventuella smycken får gärna läggas fram för detaljbilder innan påklädning.

*Flatlay är ett motiv fotograferat uppifrån, ett arrangerat motiv som inkluderar tex blommor, blomblad, inbjudningskort och smycken.

First look

Om ni önskar porträtt innan vigseln rekommenderar jag en så kallad First look. Där arrangerar vi att ni ses för första gången i era bröllopskläder. Det vanligaste är att en utav er står med ryggen mot den andre som kommer gående. Jag dokumenterar era uttryck när ni möts och ser varandra för första gången på er bröllopsdag, en väldigt fin stund där inte ett öga är torrt! Detta tar ca 15 min och brukar hållas angränsande till förberedelsen.


Vigseln

Till vigseln vill jag vara på plats ca 30 min innan vigseln börjar. Jag presenterar mig alltid för prästen/vigselförrättaren och hör mig för om det är någonstans han eller hon anser att jag inte ska vara. Jag fotograferar också när gästerna tar plats och lite detaljer från kyrkan/vigselplatsen innan vigseln börjar.

 • Vid in- och utmarsch med brudfölje, tänkt på att hålla avstånd till brudparet så inte brudföljet försvinner i bild bakom brudparet. Eller allra helst vänta tills brudparet har gått hela gången.

 • Om ni ska gifta er utomhus uppskattar jag som fotograf att ni väljer en plats i skuggan då vigseln brukar planeras mitt på dagen då solen är som hårdast. Eller en plats där solen är bakom ryggen på prästen/vigselförrättaren.

 • Håll i kyssen! Då ger ni mig möjlighet att fotografera kyssen från lite olika vinglar. Och varför inte stanna i gången för en extra kyss? Super fint med gästerna jublandes och applåderandes på var sida om gången!

 • Ha inte bråttom! Jag vet, det är oftast lättare sagt än gjort med känslan av nervositet och pirr i kroppen. Men försök att tänka på att gå sakta in och ut från vigseln.

 • När ni gör entré efter vigseln ser jag gärna att toastparet/brudföljet samlar ihop gästerna och bildar en gång i mitten på ca 3-4 meter till mig och brudparet. Jag kommer att ha första parkett när ni kommer ut och kan sedan backa med er gåendes framför, på så sätt får ni de bästa bilderna från er entré som nygifta.


porträttfotograferingen

Fundera på om ni önskar porträtt före eller efter vigseln, kanske vill ni inte ses innan vigseln och istället ha first look i kyrkan/på vigselplatsen. Jag rekommenderar alltid mina brudpar att lägga porträttfotograferingen efter vigseln, detta för att ljuset är lättare att jobba med ju senare på dagen det är. Även för att ni som brudpar kommer vara mer avslappnade efter vigseln när nervositeten har släppt. Om tid finns så kan man även fotografera porträtt både före och efter vigseln, det beror helt på hur ert körschema för dagen ser ut.
Jag avsätter gärna 1-1,5h till porträtt, inkluderat porträtt med brudfölje.

Flera olika platser är inte nödvändigt men fint om vi hinner med 2 olika fotoplatser gärna i närheten utav varandra för lite variation. Ni får gänra komma med önskemål om omgivning som ni känner er hemma i, tex skog, vatten eller äng. Jag rekar alltid platserna i förväg. Vid längre avstånd gör jag det samma dag, annars någon dag tidigare.

Jag har alltid med mig ett genomskinligt paraply som brudparet får låna vid regn, just genomskinligt är bra för att släppa igenom så mycket ljus som möjligt. Jag planerar alltid också för en plan B om det skulle bli ett riktigt busväder, så som ett växthus, en handelsträdgård, under en bro eller om lokalen har ljusa fina rum.

Under hela porträttfotograferingen är jag med och vägleder er, jag ger er små uppgifter för att få de där fina, avslappnade och äkta bilderna.Middagen

Eftersom jag har en del utrustning med mig så sitter jag helst inte vid bordet tillsammans med era gäster, jag föredrar ett bord angränsande till rummet där middagen hålls. Jag behöver också ett eluttag. Även jag behöver energipåfyllning, jag ser gärna att jag får ta del utav middagen, bara varmrätten räcker bra till mig då jag äter mer eller mindre på stående fot när tid ges.
När jag har ett bord i nära anslutning så kan jag enkelt vara snabbt på plats för olika händelser under middagen.

Tänk på ljuset även i denna lokal, placera honnörsbordet i närheten utav fönster, inte långt in i rummet, finns det inte någon möjlighet till det eller vid mörk lokal använder jag mig utav blixt.

Innan bröllopet önskar jag kontakt med toastparet för att få ta del utav "det hemliga" körschemat, tider för tal och andra händelser under middagen så jag kan vara så förberedd som möjligt och ligga ett steg före för att inte missa en viktig händelse.


festen

Kvällens sista stund innan jag åker hemåt, när det är dax för mig att åka hemåt så letar jag givetvis upp er för att krama er hej då och önska er en grym fortsatt kväll och natt, tacka för att ni låtit mig vara en del utav er dag!  Jag brukar hinna med att fotografera första dansen och början utav festen beroende på hur körschemat ser ut.
Har har ni inte så mycket att tänka på, bara njuta och ha en riktigt härlig avslutning på er stora dag.
Mer tips!


Gruppfoto

Önskar ni ett gruppfoto med alla gästerna så rekommenderar jag att toastparet får i uppgift att samla alla gäster efter brudskålen, när alla fortfarande har ett glas i handen för en gemensam skålbild. Alt. samla ihop alla framför kyrkan efter gratulationerna.


Ansvarig person och körschema

Det bästa ni kan göra är att ha en ansvarig person eller två, för att ni ska kunna njuta av er dag och släppa allt på själva bröllopsdagen. Att ni kan släppa taget och bara vara i nuet samt känna en trygghet i att dagen flyter på är så viktigt! En välplanerad dag ligger bakom en avslappnad och fantastisk bröllopsdag. Gå igenom ert körschema och önskemål med eran ansvariga person/personer så kan ni sen bara vara i nuet och njuta av dagen. Tårtan

Antingen kan tårtan dukas fram till brudskålen och minglet eller på kvällen efter middagen. Att duka fram tårtan till minglet finns det flera fördelar till, alla orkar en bit tårta och jag som fotograf får ljusare och finare bilder på tårtan. Alla gäster kanske inte stannar kvar under hela kvällen pga ålder, småbarn eller andra anledningar. Och en av de största fördelarna är att det stillar hungern samt ger gästerna något att göra under minglet vilket kan bidra till en mer avslappnad och social stämning.
Trerättersmiddagar i all sin ära - men ibland blir det lite för mycket med tårta som avslut! Beroende på val av bröllopsmat kan det vara trevligare för gästerna att exempelvis få en Avec och en liten chokladbit efter middagen istället för en tung bröllopstårta, allra helst om ni planerat in vickningsmat endast någon timme senare. Ett alternativ om ni vill bjuda på tårtan som efterrätt är att rikta in sig på en lättare tårta tex en glasstårta som inte känns så tung i magen, och gästerna orkar dansa under festen.


Unplugged wedding

Att ha ett Unplugged wedding är ett koncept som blivit allt mer vanligt i dagens värld. Detta innebär rent konkret att era bröllopsgäster stänger av sina mobiler under er ceremoni. Dels så blir det mycket roligare för er två att mötas av era nära och käras ansikten när ni vänder er om och inte ett hav av mobilkameror, det blir även en mycket finare och mer känslosam vigsel om gästerna verkligen ser er med sina egna ögon och inte genom mobilkameran. Ett tips är att låta er präst/vigselförrättare hålla en önskan om att gästerna inte fotograferar under vigselceremonin samt att de sätter sina mobiler på ljudlöst. Efter vigseln kan prästen/vigselförrättaren meddela gästerna om att det är fritt fram att fotografera och ni kan stå kvar framme en minut innan ni går ut så alla får sin bild på er, detta uppskattas verkligen utav gästerna.